Proč je u zmenšení prsou cena stejná jako při zvětšení?

Jeden by si myslel, že při zmenšení prsou cena za zákrok musí být poloviční než při zvětšení. Laicky řečeno: nic se nepřidává, jenom se bere. Neplatí se za implantáty, ani za autologní tuk. Ale opak je pravdou. V reálu redukce poprsí stojí jen o pár tisícovek méně než jeho augmentace. Proč?

Protože je to zkrátka operace a za tu se platí stejně, ať už se na operačním stole děje cokoliv. A co se ušetří na silikonových implantátech, to se snadno může zaplatit za souběžnou modelaci prsu, tedy za to, aby prs po zákroku byl sice menší, ale jinak dobře rostlý a s bradavkou na správném místě. 

Nízká cena je podezřelá

Podle statistik tvořilo v roce 2021 zmenšení prsou 4,1 % všech plastických operací prsou. To znamená, že každá 25. klientka oddělení prsní chirurgie tak řešila a vyřešila problém s nadměrnými ňadry. Pokud si zákrok platila z vlastní kapsy, zaplatila za něj minimálně 70 000 korun českých. 

Někteří lékaři a kliniky nabízejí zmenšení prsou za cenu o něco nižší. Tyto nabídky je však třeba pečlivě zkontrolovat, protože v ceně nemusí být zahrnuty všechny náklady. Jednotlivé složky ceny, např. za anestetikum, pak budou účtovány navíc.V okamžiku, kdy je klient polapen, levná nabídková cena rychle stoupá na obvyklou úroveň při vyčíslení všech nákladů na zmenšení prsou.

Hospitalizace, anestetika a spol.

Cena za zmenšení prsou sestává z následujících bodů:

  • Konzultace a předběžná vyšetření. Ty mají detailně připravit ošetřovaného na zákrok, edukovat ho a učinit všechny povinné odběry a úkony.
  • Náklady kliniky na personál a vybavení. Standardem je, že kliniky estetické medicíny jsou luxusnější než běžné nemocnice. Samozřejmostí jsou jednolůžkové pokoje s TV a wifi připojením a veškerá péče je daleko diskrétnější. 
  • Náklady na operační sál, operační techniku, anestezii, délku výkonu a léky proti bolest. Každé analgetikum představuje další položku na konečné faktuře, ať se to komu líbí, či ne.
  • Práce chirurga. Kolik si účtuje lékař, bývá kombinací jeho požadavků a zvyklostí kliniky. Obecně platí, že čím zkušenější a renomovanější operatér, tím vyšší cena. 
  • Délka hospitalizace. Prodloužení jejího trvání znamená logicky zdvojnásobení poplatku, protože běžně stačí jednodenní pobyt v nemocnici. Mohou se však vyskytnout zvláštní okolnosti nebo fakt, že klientka se cítí po zákroku bezpečněji v blízkosti ošetřujícího personálu. 
  • Následné péče a pořízení speciální podprsenky, která podporuje hojení bez komplikací. 

Top 5 diagnóz, které se vyplatí

Dobrá zpráva při všech těch položkách je, že redukci prsou poměrně často hradí pojišťovna. O tom, kdy je zmenšení prsou hrazeno ze zdravotního pojištění, se rozhoduje případ od případu. Pokud je však zmenšení prsou nutné z důvodu vážných fyzických nebo psychických potíží, je možné požádat příslušnou zdravotní pojišťovnu o úhradu nákladů. Žádost je nutné provést před operací. Nejčastější důvody, které zvyšují šanci na schválení, jsou tyto:

  1. prsa váží dvě procenta veškeré tělesné hmotnosti nebo více
  2. prsa způsobují bolest v oblasti hrudníku
  3. klient v důsledku nadměrných prsou trpí chronickými bolestmi zad a krku
  4. prsa způsobují obtíže ortopedického charakteru
  5. projevuje se výrazná asymetrie nebo malformace prsu

Ať už se podaří proplacení operace pojišťovnou, či ne, je jisté, že tzv. redukční mammaplastika je užitečný a zdraví a životní pohodu navracející zákrok. Potvrzují to známé osobnosti z oblasti sportu nebo i politiky, kterým nadměrná prsa vysloveně překážela. A pro méně movité klienty počítají kliniky estetické medicíny s platbou na splátky.

Znáte ve svém okolí někoho, kdo podstoupil zmenšení prsou?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *