Odstranění tuku z břicha bez celkové narkózy je už běžná praxe. Jak to celé probíhá?

Zvažovali jste někdy chirurgické odstranění tuku z břicha, ale máte strach z narkózy? Tak to vás můžeme hned na úvod uklidnit. Už několik let provádí plastičtí chirurgové na klinikách estetické medicíny takzvanou tumescentní liposukci, po které jdete hned domů. Žádná celková anestezie, žádná hospitalizace, prostě ideální zákrok. Chcete se o něm dozvědět něco více? Tak si nenechte ujít následující řádky!

Odstranění tuku z břicha trvá kolem 2 hodin

Odsátí přebytečného tuku z břicha bez celkové narkózy nezabere déle než dvě a půl hodiny. Většinou je to dokonce méně. Asi nejzdlouhavější chvíle na celé proceduře nastává v momentě, kdy se čeká až začne působit lokální anestetikum. Poté už má vše poměrně rychlý průběh. Největší benefit tohoto zákroku je, že bezprostředně po jeho skončení můžete odejít domů. Nečeká vás žádná hospitalizace na klinice, jako je tomu u těžších operací. Je však potřeba počítat s tím, že první dny toho nebudete schopni příliš dělat. Proto si pro jistotu vezměte na pár dnů dovolenou, abyste mohli v klidu organismus zregenerovat.

K čemu slouží vstupní konzultace

Než vás sestra objedná na termín zákroku, budete se muset nejprve sejít s lékařem kvůli vstupní konzultaci. Během ní mu sdělíte, co vás trápí a kvůli čemu jste přišli. Lékař si poté prohlédne vaše břicho a zváží, zda je ve vašem případě liposukce vhodná, případně vám nabídne ještě jiná řešení. Následuje rozhovor o vašem zdravotním stavu, lécích, které berete a rodinné anamnéze. 

Jakmile si vás takto vyzpovídá, přejdete k informacím o samotném zákroku. Podrobně vám popíše, jak proces odstranění tuku probíhá, co vás čeká po zákroku a na kolik to vyjde peněz. Pokud nemáte našetřeno dostatek finančních prostředků, nabízí dnes už většina klinik možnost financovat zákrok prostřednictvím spotřebitelského úvěru sjednaného u jejích smluvních partnerů. Pak už si jen společně domluvíte termín procedury, a tím bude vstupní konzultace u konce.

Co se bude dít na sále

V den operace se dostavíte na recepci, kde podepíšete potřebné dokumenty, že se zákrokem souhlasíte a jste seznámeni s veškerými riziky. Poté si vás odvede sestra do předsálí, kde se v kabince převléknete do nemocničního motýlka a vyčkáte, než vás zavolají na sál. Lékař na vaše tělo zakreslí oblast, z níž se bude tuk odsávat a místa vpichu, kudy povedou kanyly, které budou tukovou tkáň odsávat. Pak už budete jen požádáni, abyste se položili na lůžko. Dále následuje procedura, která je zcela bezbolestná a zahrnuje následující kroky:

  • nanesení dezinfekce na místo ošetření,
  • aplikace tumescentního roztoku do podkoží ošetřované oblasti (součástí roztoku je také anestetikum),
  • čekání na působení lokálního anestetika,
  • odsátí tuku pomocí speciálních kanyl,
  • ošetření míst vpichu a obléknutí do speciálního stahovacího prádla za asistence sester,
  • odchod domů.

Význam pooperační péče

Správná péče po zákroku je stejně tak důležitá jako operace samotná. Ve chvíli, kdy je vám odebráno větší množství tukové tkáně z jedné oblasti, dochází k povolení kůže, pod níž se tento tuk nacházel. K tomu, aby kůže nebyla příliš povislá, slouží stahovací prádlo, jež vám oblékly sestry ihned po liposukci. Po několika dnech nošení tohoto prádla začnete ošetřené místo masírovat válečkem, který vám dají také na klinice. Masáž se provádí přes zmíněné prádlo a má za cíl zpevnit pokožku. Pokud toto nedodržíte, riskujete, že kůže bude i po zahojení výrazně povolená. Kompresní prádlo sundáte až ve chvíli, kdy vám to povolí lékař. Tuto informaci byste měli dostat na kontrolní prohlídce.

Takže to by bylo k revoluční tumescentní liposukci vše. Nezdá se to tak strašné, že? Pokud vás trápí přebytečný tuk, nemusíte se jeho odstranění vůbec bát. Dočetli jste se, že se jedná o bezbolestný zákrok, po kterém není nutný hospitalizace na klinice. Navíc jste se dočetli, jak celá operace probíhá a proč je důležitá správná pooperační péče. Tak se objednejte na vstupní konzultaci, bude to stát za to!

A jak jste vyřešili problémy s tukovým polštářem na břiše vy? Dřeli jste v posilovně a upravili jídelníček, nebo jste raději zašli na kliniku? Prozraďte nám své zkušenosti v komentářích, budeme se na ně těšit!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *