Trápí vás otázka, jak často si mýt vlasy? Co člověk, to jiná odpověď – univerzální způsob péče neexistuje

Pokud snad váháte, jak často si mýt vlasy, nabízí se vám hned několik možností, jak si v tom udělat jasno. Vaše kštice nevypadá dvakrát zdravě a obáváte se, že je to důsledek nedokonalé péče? Pak bude asi nejlepší s někým se poradit. Například s kadeřníkem, který by měl mít dost zkušeností na to, aby byl schopen navést vás správným směrem. Nestačí?

Zkuste navštívit trichologa

Ten, coby odborník na vlasy, může dát na vaši otázku poměrně přesnou a srozumitelnou odpověď. Neradi byste se alespoň prozatím svěřovali cizímu člověku a pokusíte se problém „rozlousknout“ sami? To je jistě možné. Zřejmě vám to však bude chvíli trvat. Faktorů, které je třeba vzít v úvahu při stanovení optimální frekvence mytí hlavy, existuje totiž poměrně dost. 

I přesto je ale pravděpodobné, že správnou péči o vlasy dříve či později zvládnete. Možná i díky několika jednoduchým tipům, které vám za okamžik nabídneme.

Začali jste přemýšlet, jak často si mýt vlasy?

Jestliže jste se začali zaobírat myšlenkou na to, zda se svým vlasům věnujete málo nebo jestli to s péčí o ně naopak nepřeháníte, máte zřejmě nějaký problém. Pokud by totiž bylo vše v nejlepším pořádku, asi by vás nic podobného ani nenapadlo. Otázku, jak často brát do ruky šampon, si samozřejmě kladou miliony lidí. A to z prostého důvodu. V podstatě každý chce vypadat co nejlépe. A jsou to právě vlasy, které hrají poměrně zásadní roli v tom, jakým dojmem člověk na své okolí dokáže zapůsobit.

Tajemství krásných vlasů by proto chtěla znát každá žena. A nepochybně i mnoho mužů. Většina z nás se tedy snaží, seč může, aby měla kštici zdravou a bohatou a pokouší se pro to udělat maximum možného. Nastavit optimální četnost mytí vlasů, dopřávat jim patřičnou výživu, používat jen kvalitní kondicionér a barvit vlasy tak, aby jim to neublížilo. Někdo má situaci jednodušší, jiný musí třeba i kvůli horší genetické výbavě o krásu svých vlasů tvrdě bojovat.

Nevíte, jak často používat šampon, abyste si zbytečně neuškodili? Podíváme se, co s tím.

Univerzální řešení byste hledali marně

Je-li řeč o správné frekvenci mytí vlasů, měli byste vzít jako fakt, že žádné univerzální řešení neexistuje. Zkrátka vám ho nikdo nenabídne. Každý jedinec je jiný a každý typ vlasů proto také vyžaduje poněkud odlišný přístup. Někdo má kštici bohatou a hustou, jiný je rád, když se mu s vypětím všech sil povede zakrýt počínající pleš. Některé vlasy jsou suché a lehce se lámou, jiné vydrží téměř vše. Někdo má hlavu samou kudrlinku, jiný má naopak vlasy zcela rovné. Dalšího trápí jejich nadměrné mastnota. Zkrátka co člověk, to individualita.

Jaká obecnější doporučení ohledně četnosti mytí hlavy se vyplatí respektovat?

Vlasy umývejte:

  • Jednou týdně – jsou-li zdravé, silné a moc se nemastí
  • Nanejvýš dvakrát za týden – když jsou suché a poškozené
  • Přibližně jedenkrát za čtyři dny – to když se výrazně vlní nebo když jsou vyloženě kudrnaté
  • Každý den, případně obden – pokud jsou velmi mastné nebo řídké

Péče, stres a výživa

Většina z nás o svou kštici pečuje tak, aby co nejdéle vydržela v dobrém nebo ještě lépe v perfektním stavu. A zdaleka přitom nejde jen o to, zda si člověk myje vlasy málo, nebo ne, jestli si je třeba neničí tím, že příliš často používá nekvalitní stylingové přípravky či špatné barvy nebo jestli to například nepřehání s fénem. Nesmírně důležitá je také jejich výživa a nezanedbatelnou roli sehrává rovněž celkový životní styl. Například takový stres může na vlasech napáchat značné škody. A to už toho pak správným mytím obvykle mnoho nezachráníte. Ale ještě zpět k původní otázce.

Nepodceňujte správný postup!

Chcete si mýt vlasy tak, aby to pro ně bylo co nejvíce prospěšné? Kromě optimálního „načasování“ si osvojte také správný postup! Před každým mytím je vždy nejprve zlehka pročešte a důkladně opláchněte vlažnou vodou. Šamponu použijte jen nezbytné minimum, rozetřete ho v dlaních a vmasírujte do pokožky. Vlasy myjte tak minutu či dvě. Záleží samozřejmě na tom, kolik jich máte. Pak vlasy pečlivě opláchněte, rukama je zbavte vody a teprve potom ručníkem zlehka vysušte. Zjistit, jak často je rozumné hlavu umývat, dá někdy práci. Nastavení ideální péče se však obvykle vyplatí.

Nebo jsou vaše vlasy přes veškerou snahu v žalostném stavu? A zkusili jste už vyhledat odbornou pomoc?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *