Bižuterie je luxus, který není drahý

Bižuterie patří k základním rysům lidské kultury. Výroba bižuterie patří spolu s výrobou nástrojů a zbraní k nejstarším řemeslným dovednostem.

Jaký je rozdíl mezi bižuterií a šperkem?


Šperk slouží k dekoraci těla a oděvů a je vyroben z drahých kovů či z drahokamů a polodrahokamů nebo přírodních perel.
Bižuterie slouží ke stejnému účelu jako šperk, ale je vyráběna z běžných materiálů. K výrobě bižuterie se používají běžné kovy, sklo, plasty, keramika, kůže a ostatní běžné přírodní materiály. Ceny šperků se pohybují ve vyšší kategorii než ceny bižuterie.


V řadě případů stále platí, že bižuterie je odvozována od šperkařství a slouží jako jeho dostupnější a levnější napodobenina. Většinou se však jedná o zcela samostatnou módní oblast na pravých špercích nezávislou.


Bižuterie je používána zejména proto, aby jedinec, který ji nosí, byl nápadnější a tím se zlepšily jeho podmínky pro dosažení lepší pozice ve společnosti, jejímž je členem.
Používání bižuterie bylo a je převážně výsadou žen. Přestože role ženy ve společnosti se v současnosti rychle mění, stále platí, že ženy mají zájem vzbudit zájem mužů jako potenciálních partnerů.


Díky rozvoji nových technologií výroby a dlouhodobé historii bižuterního průmyslu je nabídka bižuterie opravdu velmi široká.
Pokud někdo touží vlastnit originální bižuterii, může si vyrobit vlastní produkt. Komponenty k jeho výrobě jsou v současnosti každému lehce dostupné.

zdroj: 4fun

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *