Móda se vrací k jednoduchosti

Jednobarevné materiály nebo retro vzory, přímé linie a klasické siluety. Přehlídkové molo veletrhu STYL ukázalo trendy pro příští jaro a léto. Přednáška „Chytrá kolekce“ zároveň poradila obchodníkům, jakými kousky nejlépe oslovit zákazníky.

Jak ve své přednášce prozradila spolumajitelka velkoobchodu Fashionplanet Nikoleta Apostolu, sázkou na jistotu zůstanou šaty košilového střihu. Uplatní se i v nových variacích z jemnějších materiálů a třeba s volánovými rukávky, které působí velmi žensky a zvýrazněním ramen zeštíhlí siluetu. Drobné vzory se často inspirují v afrických a arabských zemích. Ke klíčovým barvám příštího jara a léta patří meruňková, lila nebo čokoládově hnědá, oblíbená bude i rezavě červená a zemité odstíny hnědé. Letní klasikou zůstává bílá včetně hedvábně lesklé a luxusní metalické barvy se uplatní také v oděvech pro denní nošení. Jako protipól k důrazu na přírodní materiály jako bavlna a len se v kolekcích pro příští rok objevují luxusní dekorace peřím, krajkou nebo třásněmi. Z technologických novinek Nikoleta Apostolu doporučila pozornosti obchodníků exkluzivní materiál Silk Touch, který díky nanovláknům získal jemnost přírodního hedvábí, ale zároveň je pružný a může se prát v pračce.

Pro letošní podzim a zimu jsou v kurzu jednobarevné oděvy nebo retro vzory. K oblíbeným barvám patří bordó a zářivé tóny žluté, zlatavé a oranžové. Škála zemitých odstínů hnědé sahá od velbloudí srsti až po terakotu a skořicovou. Široce se uplatňují pleteniny a kůže, ať už pravá nebo umělá. K retro ozvěnám patří upnuté roláky, unisex oděvy a kostýmy maskulinního střihu. V džínové módě je jednoznačným vítězem vysoký pas a stále větší oblibu si získává manšestr. „Je dobré pořídit na prodejnu alespoň něco z těchto trendů, abychom zákazníkům ukázali, že jsme si jich vědomi,“ radí Nikoleta Apostolu. Ale možná ještě důležitější je vybírat podle siluety. Ne každá zákaznice je štíhlá nebo s konfekční postavou, ale i ona by měla v obchodě najít oblečení, které jí bude slušet.

zdroj: BVV

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *