Co by si dermatologové a plastičtí chirurgové přáli, aby pacienti věděli

Je to tak – nejen pacienti mají svá novoroční přání a sny. Lékaři estetické medicíny musí, snad ještě o něco víc než kolegové v jiných oborech, myslet na naše postoje, vkus a názory. Komunikace je pro ně jednoduše základem úspěchu, a proto se není čemu divit, že je trápí některé mýty, neznalosti a pověry rozšířené mezi pacienty. Zeptali jsme se proto plastického chirurga a dermatoložky, co by ocenili, kdyby jejich pacienti věděli ještě předtím, než přijdou na první konzultaci. Odpovědi Vás možná překvapí a snad i vyjasní některé představy o tom, jak estetické korekce fungují. 

1. Botox a fillery nejsou jedno a to samé 

Ano, jedná se o korektivní preparáty aplikované v obou případech primárně v obličeji. Tam ale shoda končí. Botox je název značky jednoho z neuromodulátorů (mezi další patří například Dysport). „Neuromodulátory dočasně a v mírné formě oslabují nebo paralyzují konkrétní svaly,“ vysvětluje MUDr. Olga Bahníková, dermatoložka kliniky Mediestetik. Omezením svalové aktivity dochází k vyhlazení vrásek původně vzniklých touto cestou. Neuromodulátory tedy nevyplňují, fillery ale ano, jak název v angličtině napovídá. Tyto preparáty řeší nedostatky na úrovni měkkých tkání. Podle Dr. Bahníkové se může jednat o povrchové nebo i hlubší struktury, ve kterých je třeba doplnění objemu.

2. I ve fillerech jsou ale rozdíly 

Lékařům se často stává, že pacienti zmiňují konkrétní preparát na doporučení okolí. „Ale pozor, samotných fillerů je celá škála, přičemž každý typ se hodí na jinou část obličeje a k jiné korekci,“ upozorňuje Dr. Bahníková. Mohou být husté či jemnější konzistence, s dočasnou nebo permanentní účinností. Hustší fillery se logicky používají k výplním hlubokých vrásek, a ty řidší konzistence naopak k vyhlazení vrásek jemnějších. 

3. Omlazení injekcemi nemusí vždycky vypadat dobře

Cíl to je, existují ale případy, obzvlášť ve světě mezi hvězdami, které dokazují, že ne vždy to tak dopadne. Pak je třeba zdůraznit, že chyba je málokdy na pacientově straně. „Při aplikaci injekcí nezáleží na titulu a životopisu, ale na znalosti anatomie, procesu stárnutí a hlavně nedocenitelných zkušenostech samotného lékaře,“ přidává svůj názor prim. MUDr. Miroslav Veliký, plastický chirurg na klinice Mediestetik. „Takto vybavený a rozumný lékař vždy ví, jak a kolik, aby výsledek vypadal dobře a přirozeně. Pokud nesouhlasí, do zákroku se nepustí.“

4. Na antiaging není nikdo příliš mladý 

Je ti 30? Noo, tak to už bys měla s něčím začít. Omyl! Skutečnost je taková, že rozhodující není konkrétní věk, ale typ kůže a její predispozice ke stárnutí. V mnoha případech proto péče začíná být nutností třeba už ve věku 20+. Podle Dr. Velikého v tomto případě platí – pokud je korekce třeba, je lépe začít dřív nežli později. Miniinvazivními korektivními metodami se totiž pacientka může vyhnout pozdější žádoucí plastické operaci nebo ji výrazně oddálit. 

5. ANO, doktor může skutečně říct NE

Faktorů, které musí zodpovědný a zkušený lékař v oblasti estetické medicíny zvážit, je obrovské množství – počínaje fyzickým stavem pacienta až po existující možná řešení a pacientovo mentální nastavení, konkrétně hlavně očekávání. „Pokud lékař dospěje k názoru, dle svého nejlepšího vědomí a svědomí, že pacientova přání a představy splnit nemůže, musí z tohoto procesu odstoupit,“ popisuje svou zkušenost, která se výrazně projevuje hlavně u zvětšení prsou, Dr. Veliký. Je podle něj jen na pacientovi, zda si trvá na svém a rozhodne se pro konzultaci jinde a s někým jiným. 

6. Často jen jedna procedura nebo zákrok nestačí

Je to tak, v mnoha případech nelze očekávat zázraky po jednom konkrétním ošetření, ale pro maximální výsledky je třeba přistoupit k opakování, nebo dokonce kombinaci zákroků. „Tak třeba takový facelift,“ podotýká Dr. Veliký. „Samotné vytažení kůže nemusí stačit k tomu, aby byl konečný vzhled opravdu perfektní a přirozený.“ Zapojením metody fat transferu (doplnění objemu vlastním tukem) a dalších miniinvazivních – přístrojových metod se takových výsledků rozhodně docílí. Poté můžeme mluvit o skutečném antiaging efektu. 

7. Prsní implantáty nejsou jen jedny

Situace se opravdu nemá tak, že pacientka přijde a jediné, co ji zajímá, jsou velikosti. „Mým cílem při augmentacích není řešit pouze velikost košíčků, ale celého objemu hrudníku,“ říká Dr. Veliký. „Je tu celá řada aspektů, které musíme u pacientky zvážit, a škála implantátů, které jsou aktuálně v nabídce, tomu naštěstí jde naproti,“dodává.

8. Středobodem není jen operace, ale i období PŘED a PO ní 

Tělo je na zákrok nutné připravit a zaslouží si i prostor pro následnou regeneraci. Dr. Veliký proto svým pacientům předává celý seznam doporučení týkajících se předoperační i pooperační péče. Málo jich není, nad všemi a na první místě je ale jedno hlavní: STOP kouření. Nejenže nikotin stahuje cévy, a omezuje proto přítok krve tam, kde je potřeba k regeneraci, ale kouření přispívá i k zánětlivým procesům, což ještě více zhoršuje proces hojení. Nehledě na to, že pacientovi se mohou přidružit komplikace nevhodné pro operaci, jako je například zánět průdušek. 

Poslední a největší přání všech našich profesionálů je stejné, jako platí u všech kolegů v medicíně. Dermatologové i plastičtí chirurgové si nejen v roce 2020 přejí, aby na ně pacienti v názorech, radách a doporučeních dali. „Nejsme neomylní bozi, ale pokud děláte tento obor poctivě, vaším cílem je vždy naordinovat to nejlepší, co vám radí vaše zkušenosti, vědomí a svědomí,“ uzavírá Dr. Veliký.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *