Víte, jaké existují typy a stupně akné?

Akné je nejrozšířenější kožní onemocnění, které postihuje miliony lidí po celém světě. Obvykle se objevuje v pubertě, ale běžně se s ním potýkají i dospělí. Bez nadsázky ho zná téměř každý – a zdaleka ne všichni umí rozlišit jednotlivé typy a správně určit závažnost nemoci.

Proč akné vzniká a jaké typy rozlišujeme?

Akné je kožní porucha, jejíž podstatou je ucpání mazových žláz nadbytečným kožním mazem, odumřelými kožními buňkami a bakteriemi. Kvůli tomu dochází k tvorbě různých typů „pupínků“ a dalších kožních útvarů. Konkrétně jde o komedony (černé a bílé tečky), papuly, pustuly, noduly a cysty.

Jednotlivé typy akné se liší nejen vzhledem, ale i závažností.

  • Komedony jsou malé, zablokované póry, které se mohou objevit v podobě černých (tzv. otevřené komedony) nebo bílých (uzavřené komedony) teček.
  • Papuly jsou to menší, červené zanícení hrbolky. Na dotek mohou být nepříjemně bolestivé.
  • pustulách pak hovoříme, když se na papulách vytvoří bílá hnisavá špička.
  • Co se týče nodul, jedná se o větší léze, které se nacházejí hlouběji pod kůží. Mohou být bolestivé a zůstávají po nich jizvy.
  • Podobně závažně jsou i cysty. Jsou to velké, na dotek měkčí a hluboce zanícené léze, které jsou taktéž velmi bolestivé a v případě neodborné léčby hrozí zjizvení.

Pět stupňů závažnosti

Pro zjednodušení definice závažnosti klasifikovala Evropská akademie dermatologie a venerologie pět stupňů akné.

  • Stupeň 1 označuje velmi lehké akné s několika bílými tečkami nebo černými tečkami a několika papulkami a pustulkami.
  • Stupeň 2 je lehké akné s méně než polovinou obličeje postiženou komedony a občasnými papulo-pustulami.
  • Pokud více než polovinu obličeje postihnou četné papuly, pustuly a komedony a menší počet cyst a nodul, jedná se o stupeň 3 – středně těžké akné.
  • Pod stupněm 4 se skrývá těžké akné, kdy je celý obličej postižen četnými papulami a pustulami, komedony a několika cystami a noduly.
  • Nejzávažnější (a naštěstí méně častý) je stupeň 5. O velmi těžkém akné hovoříme v případě, kdy téměř celý obličej pokryjí cysty a noduly.

Výše uvedené rozdělení je samozřejmě pouze obecné. V praxi se může závažnost onemocnění u jednotlivých osob lišit a nemusí přesně odpovídat žádné z kategorií. Vždy je proto důležité učinit veškerá doporučená opatření a v případě potřeby navštívit dermatologa, který stanoví diagnózu a doporučí vhodnou léčbu.

Jak obvykle probíhá léčba akné?

Tak, jako existuje mnoho typů pupínků a stupňů onemocnění, se nabízí i mnoho více možností léčby akné.

Nejčastěji se projevy akné léčí pomocí volně prodejných léků a speciální kosmetiky (např. produkty z řady Sébium od Biodermy). Pokud nic z toho nezabere, lékař většinou doporučí silnější medikamenty na předpis. Kromě toho je lze podstoupit některou z procedur, jako je chemický peeling, laserové ošetření apod.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *