Co snídat, když hubnete?

Říká se, že snídaně je základ dne. Přesto ji mnozí odbývají nebo dokonce úplně přeskakují. Pro náš organismus má však zásadní vliv. To, jak nastartujete svůj den snídaní, se podepisuje na fyzické i duševní aktivitě. A navíc, po nočním půstu je potřeba doplnit živiny, tekutiny a energii. Snídaně může mít mnoho podob, mnozí ji například preferují sladkou a bohatou na sacharidy. Jak ale snídat, když držíte nízkosacharidovou dietu?

Proč je snídaně důležitá a kdy snídat?

Zdravé a vyvážené jídlo po ránu vám pomůže nastartovat metabolismus, a tedy spalovat kalorie v průběhu dne. Také podporuje míru soustředění a efektivity práce, stejně tak zabraňuje nástupu vyčerpání v dopoledních hodinách. Díky snídani zároveň předejdete mlsání a přejídání se během dne a navodíte si psychickou pohodu. Uvádí se, že je nejlepší snídat v rozmezí 30 až 90 minut od probuzení. Čím dříve se nasnídáte, tím lépe pro metabolismus. Lepší je ale snídat až poté, co se trochu rozhýbete. Tak umožníte žaludku jídlo lépe vstřebat.

A co když patříte mezi ty, kteří do sebe ráno nic nedostanou? Nikde není psáno, že musíte při snídani spořádat plný talíř jídla. Pokuste se však sníst alespoň něco. Snídani si můžete připravit den dopředu a rozdělit ji na dvě části. Menší část snězte ještě doma, větší část si nechte do práce, když vás dožene hlad. Ráno také můžete snídaní nahradit zdravými nápoji. Pozor však, pokud držíte nízkosacharidovou dietu. V té nemají ovocná smoothies své místo. Ovoce je přirozených zdrojem sacharidů a právě ty byste během low carb diety měli omezit na nezbytné minimum.

Nízkosacharidová dieta

Podle české společnosti KetoMix, která se zabývá výrobou pokrmů odpovídajících principům nízkosacharidové diety, byste během diety neměli překročit 50 gramů sacharidů denně. Pokud tento systém dodržíte, nastoupí u vás stav nazývá ketóza, který dovede nastartovat velmi výrazné a efektivní hubnutí. Jídelníček je však potřeba založit na dostatečném příjmu proteinů a zdravých tuků. Co tedy vlastně snídat?

Ideální snídaně

Mezi vhodné potraviny patří různé druhy mléčných výrobků. Například cottage nebo plnotučné jogurty. Dobrá je také zelená a bílá zelenina a samozřejmě vejce, která můžete připravovat na různé způsoby. Na KetoMix.cz také najdete polotovary pro přípravu různých proteinových kaší, omelet nebo palačinek, které jsou bohaté na bílkoviny a mají snížený obsah sacharidů. Jsou tedy ideální pro rychlé a chutné snídaně odpovídající principům low carb diety. Vynechat byste naopak měli ovoce, pečivo, cereálie a nejrůznější obiloviny, ze kterých se nejčastěji připravují snídaňové kaše.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *