Které bylinky zvolit na ženské problémy?

Pod ženskými problémy si každý z nás představí něco jiného. Obvykle jde ale o soubor nepříjemných příznaků spojených s hormonální nerovnováhou. Její důsledky mohou mít vliv na pohlavní soustavu, ale i na další orgány v těle včetně nervového systému. 

Typické ženské problémy

Kromě potíží pohlavní soustavy v podobě neplodnosti, nepravidelné menstruace, nejrůznějších výtoků a bolestí se mohou ženské potíže projevovat také v podobě častých migrén, úzkostí a nespavosti. Hormonální nerovnováha souvisí především s výkyvem hladiny hormonu estrogenu. A právě na ten mohou pozitivně působit některé bylinky. Z kterých si připravit posilující čaj nebo bylinkovou tinkturu?

Jak předcházet ženským problémům s bylinkami?

Bylinné prostředky se již po staletí používají k léčbě různých ženských problémů. Zatímco některé z těchto bylin jsou dobře známé, jiné nejsou tak všeobecně známé. Které bylinky lze použít k léčbě různých ženských problémů? Bylinkou první volby je heřmánek. Ten má dlouhou historii a používá se jako uklidňující bylina. Kromě jiného může být nápomocný při léčbě úzkosti, nespavosti a PMS. Ryze ženskou bylinkou je kontryhel. Ten má pozitivní vliv na posílení dělohy a díky tomu lze jeho pravidelnou konzumací zvýšit pravděpodobnost početí. Zastavuje také nežádoucí krvácení a prospívá při téměř všech druzích menstruačních problémů. Šalvěj je další bylinou, která má příznivý vliv na ženský reprodukční systém. Zklidňuje nervový systém, pomáhá při bolestech hlavy a může být užitečná při stavech, jako je zánět vaječníků nebo menopauza. Velmi užitečný může pro ženy být také kotvičník, který harmonizuje hormony a pomáhá zklidnit nervovou soustavu. V kotvičníku obsažené fytoestrogeny působí pozitivně na hladinu estrogenu a díky tomu zmírní i negativní důsledky menopauzy.

Posilte své zdraví

Základním předpokladem dobrého zdraví je dostatek vitamínů a minerálů. Důležitý je v tomto ohledu především příjem vitamínu D a C. Ty můžete přijímat v podobě doplňků stravy, ale i v potravě. Na vitamín D je bohatý například vaječný žloutek, játra, ryby, vitamín C je pak obsažen především v čerstvém ovoci a zelenině, například v černém rybízu nebo v šípkách.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *