Je k prodeji bytu v Brně ideální chvíle? Ceny jsou rekordní, pomyslného stropu však nejspíš ještě nedosáhly!

Chcete prodat byt v Brně, ale nejste přesvědčeni, zda je pro takový krok ta nejvhodnější doba? Přemýšlíte, jestli by nebylo lepší ještě nějaký čas počkat? Třeba byste na tom mohli vydělat? A co když ne? Jedno je jisté. Pokud peníze nutně potřebujete, jakékoliv spekulace na možný růst či případný pokles cen nemovitostí vás zřejmě zajímat nebudou. Jestliže vás však nic netlačí, můžete si zahrát na analytika, který se věnuje realitnímu trhu. Ze záplavy často protichůdných informací, která se na nás valí ze všech stran, se můžete pokusit vyvodit patřičné závěry. Že to ale nebude nic snadného, je při pohledu na některé starší texty řady expertů evidentní. Přestože mnozí z nich před dvěma či třemi lety předpovídali, že jsou ceny nemovitostí v České republice na svém vrcholu, nic nebylo pravdě vzdálenější.

Prodat byt v Brně nebo neprodat?

Jestliže nejste ve finanční tísni, která by vás k prodeji vaší nemovitosti více méně donutila, máte o čem přemýšlet. Nepotřebujete byt pro sebe? Nevadí. Držte ho pro své potomky, kteří vás za to jednou určitě pochválí. Zatím ho můžete pronajímat. Škodní na tom jistě nebudete, protože jak se zdá, činže se začínají vracet ke svému dřívějšímu růstu. Navíc, podle řady odborníků, zdražování rezidenčních nemovitostí ještě zdaleka není u konce. Existují také teorie, a nutno uznat, že vcelku smysluplné, které říkají, že domy a byty ve velkých městech na ceně nikdy neztratí. Obzvláště pak jde-li o Brno, Prahu, Olomouc či třeba Hradec Králové. Zkrátka aglomerace, které mají lidem co nabídnout a proto vábí stále větší počet nových obyvatel. Pokud vám takové úvahy připadají rozumné, s případným prodejem vyčkejte nebo se myšlenky na zpeněžení vaší nemovitosti vzdejte úplně.

Čeká nás další růst?

Dejme tomu, že nemáte v úmyslu svůj byt držet dalších deset nebo patnáct let, abyste ho jednou předali svým dětem. Chcete ho zkrátka prodat a je pochopitelné, že co nejvýhodněji. Pak zbývá najít odpověď na otázku, zda přišel ten pravý čas. Jaká je pravděpodobnost, že se ceny nemovitostí už dotýkají svého stropu? Při pohledu na nabídky developerů, v nichž lze najít novostavby v průměru za více než 124 tisíc Kč/m2, leckoho napadne, že to z vašeho pohledu majitele už snad ani lepší být nemůže. Omyl? Vyloučit se to nedá! Podle průzkumu, který byl nedávno proveden a jehož se zúčastnilo na 40 tuzemských developerů, je další zdražování v příštím roce reálné. Počítá s ním dokonce 9 z 10 dotázaných! A jejich odhady? Ty se nejčastěji pohybují okolo 9%. Máte v Brně byt, za který by dnes bylo možné inkasovat zhruba 6 milionů? Za rok vám dá někdo třeba o půl milionu víc! Anebo taky ne. Predikovat vývoj na našem realitním trhu totiž není snadné. Záleží jen na vás, jak se rozhodnete. A co většinu stavařů, ale i řadu dalších odborníků vede k domněnce, že budou rezidenční nemovitosti opět dražší?

Výběr z nabídky bytů v Brně (11/2021)

DispoziceVýměra (v m2)LokalitaTyp stavbyCena (v mil.Kč)
1+kk35BohunicePanel3,6
2+kk44VinohradyPanel4,9
2+153KohoutovicePanel5,99
3+kk60SlatinaCihla6,9
4+kk100ZábrdoviceCihla10,49

Málo nemovitostí, hodně zájemců

Bydlení je u nás aktuálně tak drahé, že má s pořízením vlastní nemovitosti potíže už i střední třída. Nijak nás asi neuklidní, že podobně je na tom v Evropě čím dál více zemí. Například naši východní sousedé by mohli vyprávět. Odborníci, kteří předpovídají další zdražování tuzemských nemovitostí, se většinou shodnou na několika základních faktorech, o které se jejich úvahy týkající se cenového růstu opírají. Patří k nim zejména toto:

  • Vysoká poptávka – což je ten nejpodstatnější hybatel cenového růstu, nás bude údajně provázet i v roce 2022. Kde je enormní zájem o jakékoliv zboží, kterého není dostatek, tam se obvykle zdražuje. Tím se dostáváme k dalšímu zásadnímu důvodu extrémně vysokých cen. Ke slabé výstavbě.
  • Nedostatečná výstavba – která má na ceny významný vliv, pravděpodobně přetrvá. Jak dlouho, to je otázka, kterou nám může pomoci zodpovědět nedávno přijatá novela stavebního zákona. Jejím záměrem je odbourání nadměrné byrokracie, která je brzdou rozsáhlejšího budování. S jakými výsledky bude zákon uveden do praxe, dnes však nemohou vědět ani ti nejkvalifikovanější odborníci.

Cenová bublina?

Pokud jste nabyli dojmu, že je směr, jakým se budou ceny na našem realitním trhu v nejbližší době vyvíjet, více méně zřejmý, ještě počkejte. Máme pro vás také pohled jiných expertů. Developeři totiž nejsou jediní, kdo se v problematice orientuje. Jsou tu ještě ekonomové a zkušení investoři. A řada z nich varuje před tzv. cenovou bublinou! Dle jejich názoru jsou už domy a byty předražené. V některých lokalitách prý až o 30%. Za předpokladu, že je hlavním hnacím motorem cenového růstu pouze víra kupujících v další zhodnocování jejich investice, může bublina skutečně prasknout. Naposledy k něčemu takovému došlo před 12 lety a okamžitý propad se pohyboval v průměru okolo 15%! Nikde není psáno, že to tentokrát nemůže být ještě horší.

Jak se tedy rozhodnete? Nabídnete svou nemovitost k prodeji co nejdříve nebo pár měsíců počkáte? Anebo jste vůči podobným spekulacím imunní a byt si bez ohledu na možný vývoj nakonec ponecháte?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *