Textilie a barvy v gastro interiéru

Každá prosperující restaurace či jídelna v první řadě musí servírovat dobré jídlo, po němž se strávníci olizují až za ušima. Host se však v podniku musí také dobře cítit. V tomto ohledu je velmi důležitá role barev a textilií.

Hotové divy dokážou správně zvolené záclony, závěsy, sedáky i podsedáky. Zde v podstatě platí stejné pravidlo jako v interiéru domácnosti. Textilie každý podnik zútulňují. 

Hlavně, aby všechno ladilo

O to jde především. Veškeré textilie se ve své gastro provozovně snažte sladit. Závěsy, sedáky, popřípadě i běhouny proto pořiďte, když ne ve stejném, tak alespoň podobném odstínu. Skvělého výsledku dosáhnete, budete-li mít závěsy a sedáky se stejným vzorem.

Jaké barvy?

Co se barev stěn týče, někteří restauratéři volí ty podporující chuť k jídlu. Mezi ty patří červená. Vhodné ovšem jsou i tmavé odstíny červené navozující pocit soukromí. Chcete-li, aby u vás hosté setrvali delší dobu, zvolte jako dominantní barvy ty světlé – bílou, nebo béžovou. Je-li vaším cílem opak, což se většinou týká provozoven s rychlým občerstvením, měli byste zdi namalovat na žluto. Host jídlo rychle sní a odejde.

Ubrusy a prostírání

Krásně prostřený stůl je pro hosta příslibem dobré večeře a příjemně stráveného času. Základem je ubrus a správně zvolené prostírání. Kvalitní ubrus nejenže v gastro interiéru vytvoří estetický dojem, ale také ochrání stůl před znečištěním. Spoustu práce vám ušetří ubrusy z vodoodpudivých materiálů. Popřípadě textilie opatřené speciální úpravou zabraňující jejich ušpinění.

Zástěry a utěrky

Textilie ovšem mají své místo i v „zákulisí“ restaurace, tedy tam, kde všechny ty vynikající pokrmy vznikají. Kuchaři a kuchařky by na sobě měli mít zástěry patřičné kvality. Před spálením od horkých hrnců a pokliček je ochrání teplu vzdorné chňapky. Důležité ovšem jsou dostatečně savé utěrky. Ne všechnu práci za nás vykonávají chytré přístroje. Někdy je třeba přiložit ruku k dílu, a pak taková utěrka či chňapka rozhodně přijde vhod.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *